رژیم سلیاک چگونه است؟ عوارض جانبی بیماری سلیاک


سلیاک چیست و سلیاک کیست؟

گلوتن نام پروتئینی است که در غلات کامل یافت می شود. در برخی افراد ، این ماده مغذی باعث ایجاد حساسیت می شود و در فرایند جذب مواد مغذی به ویژه در روده کوچک تداخل ایجاد می کند. این بیماری جدی خود ایمنی را بیماری سلیاک می نامند. سلیاک ها مستعد این عارضه هستند و بنابراین باید در طول زندگی خود از رژیم غذایی خاص و شاید محدودتر پیروی کنند.

رژیم غذایی بدون گلوتن که در آن استفاده از غذاهایی مانند ماکارونی ، گندم و غذاهای فرآوری شده ممنوع است. افراد مبتلا به بیماری سلیاک ، زیر نظر پزشک و متخصص تغذیه ، عادت های غذایی بهتری را برای کنترل و کاهش آسیب ناشی از بیماری سلیاک در دستگاه گوارش و سایر قسمت های بدن دنبال می کنند.

بیماری سلیاک چیست؟

بیماری سلیاک چیست؟

گلوتن نوعی پروتئین غذایی است که به طور طبیعی در گندم ، چاودار و جو یافت می شود. بیماری سلیاک که به بیماری سلیاک نیز معروف است ، نوعی حساسیت به گلوتن شیمیایی است. سیستم ایمنی افراد مبتلا به بیماری سلیاک به غذاهای حاوی گلوتن واکنش نشان داده و هضم غذا را مختل می کند.

در مورد بیماری سلیاک و مصرف غذاهای حاوی گلوتن ، روده کوچک بیمار توسط سیستم دفاعی بدن تحریک می شود. در نتیجه این واکنش ها ، پوشش داخلی روده کوچک آسیب می بیند و برخی از مواد مغذی و ویتامین های مورد نیاز بدن در این اندام جداگانه جذب می شود. به این حالت دیسپپسی گفته می شود. برای دریافت رژیم لاغری و خواندن مقاله آن روی پیوند کلیک کنید.

آسیب به روده کوچک می تواند عوارض دیگری مانند اسهال ، نفخ ، کاهش وزن ، خستگی و کم خونی را ایجاد کند. ممکن است عوارض جانبی طولانی مدت مصرف گلوتن در بیماران مبتلا به بیماری سلیاک وجود داشته باشد. تا به امروز ، مطالعات زیادی در مورد علل بیماری سلیاک انجام شده است ، اما منبع قطعی این بیماری پیدا نشده است.

عوامل ژنتیکی ، بیماریهای جدی پزشکی مانند عفونتهای ویروسی ، جراحی پزشکی و بارداری می توانند یکی از عوامل محرک بروز این بیماری باشند.

برای مطالعه: رژیم لاغری برای وزن 100 کیلوگرم

رژیم سلیاک

افراد مبتلا به بیماری سلیاک باید تا آخر عمر از غذاهای حاوی گلوتن اجتناب کنند. علائم این بیماری پس از مصرف غذاهای فاقد گلوتن ظاهر می شود ، اما آسیب های شدیدتر در طولانی مدت ظاهر می شود. بیماران مبتلا به سلیاک معمولاً تحت نظر پزشک هستند و رژیم خاصی را دنبال می کنند.

اگرچه همه این شرایط می تواند کمی استرس زا باشد ، اما خوشبختانه عوارض جانبی طی چند هفته پس از پیروی از رژیم بهبود می یابد. با این حال ، در شرایط خاص ، بهبود کامل دستگاه گوارش ممکن است تا دو سال به طول انجامد. برای تنظیم رژیم غذایی ، پزشکان معمولاً عواملی مانند وزن ، قد و علائم را در نظر می گیرند آیا می توان رژیم خام گیاهخواری را غیر از رژیم سلیاک در نظر گرفت؟ برای درک بهتر اینجا را کلیک کنید.

بیشتر بخوانید: آیا می توان بدون رژیم لاغر شد؟

آیا بیماری سلیاک خطرناک است؟

بیماری سلیاک در صورت عدم درمان بسیار خطرناک است. مهمترین خطرات این بیماری شامل موارد زیر است:
سرطانها ، از جمله لنفوم کولورکتال و سرطان روده کوچک
آسیب مینای دندان
• ناباروری و سقط جنین
• مقاومت به لاکتوز
• سوء تغذیه

مشکلات سیستم عصبی مانند تشنج ، درد و بی حسی در اندام ها (نوروپاتی محیطی)
• بیماری لوزالمعده
ضعف استخوان

آیا بیماری سلیاک کشنده است؟

بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمنی جدی است و اگر بیماری سلیاک درمان نشود ، می تواند ده تا سی درصد مرگ و میر را در افراد ایجاد کند. به دلیل کاهش جذب مواد مغذی مانند ویتامین E و A و همچنین اختلالات آلرژیک مانند سل ، نفریت و ذات الریه ، خطر مرگ بیشتر است.

با این حال ، چنین درصد بالایی در دوران مدرن دور از ذهن است ، زیرا در صورت رعایت رژیم غذایی ، پیشرفت بیماری کنترل می شود و خطرات جدی آن از بین می رود. در برخی موارد ، این بیماری می تواند عوارض برگشت ناپذیری طولانی مدت مانند ناباروری و پوکی استخوان ایجاد کند. با مطالعه این مقاله رژیم غذایی مناسب را بیابید

علائم بیماری سلیاک در بزرگسالان

علائم بیماری سلیاک در بزرگسالان

علائم بیماری سلیاک در افراد در هر سنی شایع است ، اما برخی از علائم ممکن است در بزرگسالان و کودکان متفاوت باشد. بزرگسالان در صورت خوردن غذاهای حاوی گلوتن ممکن است علائم مختلفی را تجربه کنند. برخی از رایج ترین علائم عبارتند از:

• درد شکم
• کم خونی
احساس نفخ یا سیری
درد استخوان یا مفاصل
• یبوست
• اسهال
• گوز

• تحریک در معده
بثورات خارش دار ، تاول روی پوست (پزشکان این را درماتیت هرپتیک می نامند)
• سردرد یا خستگی
• زخمهای دهان
• تهوع

آسیب به سیستم عصبی ، از جمله بی حسی یا سوزن سوزن شدن اندام ها ، مشکلات تعادلی یا تغییر در هوشیاری
مدفوع بی رنگ با بوی بد یا اسهال (استئاتوره)
• کاهش وزن

برای درمان بیماری سلیاک چه می توان کرد؟

همانطور که قبلاً ذکر شد ، بیماری سلیاک در صورت عدم درمان می تواند در درازمدت مشکل ساز شود. هیچ درمان یا درمانی قطعی برای بیماری سلیاک وجود ندارد و بهترین راه برای جلوگیری از آسیب های مختلف این است که طبق دستور پزشک از این رژیم پیروی کنید. در این رژیم غذایی ، غذاهای حاوی گلوتن حذف شده و مواد مغذی ضروری بیمار معمولاً از منابع دیگر تأمین می شود.

علاوه بر رژیم غذایی ، عوارض جانبی دیگری نیز برای درمان بیماری سلیاک و جلوگیری از خطرات احتمالی آن وجود دارد که در صورت تشخیص ، پزشک در مراحل مختلف درمان به بیمار تجویز می کند. این روشها عبارتند از:

واکسیناسیون: در برخی افراد ، بیماری سلیاک می تواند عملکرد طحال را کاهش داده و بیمار را در برابر بسیاری از عفونت ها آسیب پذیر کند. در چنین مواردی ، پزشک ممکن است واکسن های مختلفی را بر اساس وضعیت بیمار تجویز کند.

این واکسن ها عبارتند از:

این واکسن ها عبارتند از:

• آنفولانزا
واکسن Hib/MenC ، که از سپسیس ، ذات الریه و مننژیت (عفونت غشای مغز) محافظت می کند.
واکسن پنوموکوک ، که از عفونت ناشی از باکتری Streptococcus pneumoniae محافظت می کند

واکسنهای فوق تنها در صورتی تزریق می شوند که طحال بیمار مبتلا به بیماری سلیاک باشد.
مکمل های غذایی: علاوه بر حذف غذاهای حاوی گلوتن ، متخصص تغذیه و پزشک ممکن است مکمل هایی مانند ویتامین ها و مواد مغذی را برای بیمار تجویز کند. مصرف این غذاها باید حداقل 6 ماه پس از پایان دوره درمان ادامه یابد.

نحوه درمان بیماری سلیاک: رژیم غذایی درمان بیماری سلیاک

همانطور که قبلاً ذکر شد ، مهمترین راه درمان بیماری سلیاک ، رعایت رژیم غذایی بدون گلوتن است. رژیم غذایی بدون گلوتن به عنوان رژیم غذایی نیز شناخته می شود. اثربخشی رژیم غذایی بسته به میزان آسیب وارده به سیستم غذایی می تواند متفاوت باشد. غذاهایی که معمولاً سرشار از گلوتن هستند عبارتند از:

• نان ، کیک و سایر شیرینی ها و نان ها
• غلات
• ماکارونی یا رشته فرنگی
• آتش بازی
• پنکیک
• سس و گندم

به طور معمول ، کارخانه های بزرگ نیز این محصولات را برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک پس از حذف گلوتن تولید می کنند. این محصولات با استفاده از برچسب فاقد گلوتن شناسایی می شوند.

غذاهایی که همیشه فاقد گلوتن هستند عبارتند از:
• میوه
• سبزیجات
• مرغ گوشتی
• ماهی و سایر غذاهای دریایی
• لبنیات

• لوبیا و آجیل
• نشاسته و غلات بدون گلوتن عبارتند از:
• برنج
• ذرت
• سویا

• سیب زمینی
• تاپیوکا
• حبوبات
• ذرت خوشه ای
• کوینو

• ارزن
• گل همیشه بهار
• کتانی
• چی
• آجیل آردی

حتی محصولات بهداشتی رایج مانند داروها و خمیردندان ها می توانند حاوی گلوتن باشند. همچنین برای بیماران سلیاکی مهم است که بسته بندی محصولات و برچسب های ضد گلوتن این دسته از محصولات را بررسی کنند.

رژیم سلیاک یا فاقد گلوتن چیست؟

رژیم سلیاک یا فاقد گلوتن چیست؟

گلوتن پروتئینی است که در غلات کامل یافت می شود. این پروتئین در گندم ، جو ، چاودار و تریتیکال (ترکیبی از گندم و چاودار) یافت می شود و می تواند باعث حساسیت غذایی و سایر مشکلات جدی برای بیماران سلیاک شود. در حالی که سایر غلات مانند ذرت ، برنج و کینوا حاوی پروتئین گلوتن هستند ، اما برای بیماران سلیاک مشکلی ایجاد نمی کند.

رژیم غذایی بدون گلوتن یا سلیاک یک رژیم غذایی تجویز شده است که پزشکان برای کاهش علائم بیماری سلیاک و جلوگیری از خطرات احتمالی بیماری ، به افراد مبتلا به بیماری سلیاک تجویز می کنند. در واقع ، لازم است بیماران مبتلا به این بیماری از این رژیم پیروی کنند.

مهمترین تغییر هنگام شروع رژیم غذایی بدون گلوتن ، قطع مصرف غذاهایی مانند نان ، ماکارونی ، غذاهای فرآوری شده و غلات کامل است. این ممکن است برای افرادی که به این گروه های غذایی علاقه دارند یا به آنها تکیه می کنند ، دشوار باشد. محصولات فرآوری شده به دلیل روش های مختلف پردازش دارای ریزمغذی های کم و کالری بالایی هستند.

با عدم مصرف این غذاها همراه با نان و ماکارونی ، بیمار احساس راحتی می کند و همچنین می تواند وزن خود را کاهش دهد. مصرف میوه ها ، سبزیجات ، برنج قهوه ای و کینوا یک رژیم غذایی بسیار سالم را ایجاد می کند که می تواند کالری مورد نیاز فرد را در روز تامین کند ، بنابراین خطر افزایش وزن را در افراد مبتلا به بیماری سلیاک کاهش می دهد.

از طرف دیگر ، رعایت رژیم غذایی مانع جذب مواد مغذی در بدن بیماران سلیاک نمی شود و متابولیسم بدن در حالت تعادل است. همه این پارامترها برای حفظ وزن ایده آل و همچنین سلامت کلی بدن ضروری هستند.

عدم رعایت این رژیم

بیماری سلیاک می تواند با هضم مواد مغذی در روده کوچک تداخل داشته باشد. این می تواند در درازمدت مشکلات جدی برای بدن ایجاد کند. در صورت عدم رعایت رژیم غذایی ، همه عوارض ذکر شده در بخشهای قبلی ممکن است در فرد بیمار ایجاد شود.

برخی از این عوارض بسیار جدی هستند و در صورت عدم رعایت رژیم غذایی و مراقبت از بیمار در مدت زمان کوتاه حتی می توانند منجر به مرگ شوند.

علائم بیماری سلیاک

احساس خستگی ، درد شکم ، بی حالی ، تشنج یا مشکلات بینایی از مهمترین علائم بیماری سلیاک است. سایر علائم رایج عبارتند از:

خارش ، تاول پوست
• نارسایی کمبود آهن
• پوکی استخوان و استئومالاسی
• زخم های دهانی و زخم های پوستی
• اختلالات کبدی مانند کبد چرب

• سردرد یا میگرن
قاعدگی نامنظم
• هایپر اسپلنیسم (بیماری طحال)
بی حسی و سوزن سوزن شدن در پاها و بازوها (نوروپاتی محیطی)
• اختلالات شناختی

یکی دیگر از علائم رایج بیماری سلیاک ، وضعیت پوست در بیمار است. بثورات بیماری سلیاک درماتیت هرپتی فرم نیز نامیده می شود. این بثورات معمولاً با خارش و تاول پوست همراه است و در قسمت های مختلف بدن رخ می دهد ، از جمله:

• لگن
• آرنج
• زانو
• پوست سر

• بالا
بثورات قابل مشاهده را می توان با رژیم غذایی و دارو برطرف کرد.

بیماری سلیاک و کاهش وزن

بیماری سلیاک و کاهش وزن

اگرچه رژیم غذایی برای بیماری سلیاک ممکن است علائم بیماری را کاهش دهد ، اما هیچ شواهد قوی مبنی بر موثر بودن این رژیم در کاهش وزن وجود ندارد. البته کاهش مصرف گلوتن و حذف غذاهایی مانند نان ، ماکارونی و غذاهای فرآوری شده می تواند میزان کالری دریافتی افراد را کاهش داده و منجر به کاهش وزن شود.

با این حال ، رژیم غذایی برای کاهش وزن و لاغری طراحی نشده است. به عبارت دیگر ، رعایت رژیم غذایی با هدف کاهش وزن برای افرادی که از بیماری سلیاک رنج نمی برند ضروری نیست. پیروی از یک رژیم غذایی سالم که معمولاً شامل مقادیر زیادی غلات کامل است ، مقدار کمی غلات تصفیه شده و شکر می تواند به کاهش وزن بیشتر در افراد غیر سلیاک کمک کند.

طرز تهیه نان برای بیماران سلیاک

در ادامه نان مناسب بیماران سلیاکی و طرز تهیه آن را معرفی می کنیم:
نان بدون گلوتن بدون کتو:
مواد لازم برای یک نان:
• 1/2 فنجان بادام خرد شده
• بیکینگ پودر 2 قاشق چایخوری
• 1 قاشق چایخوری نمک

• فنجان کره آب شده
• 6 زرده تخم مرغ بزرگ
• 6 عدد سفیده بزرگ تخم مرغ
یک هشتم قاشق چای خوری تارتار

روش تهیه:
در یک کاسه سفیده تخم مرغ را هم بزنید و هم بزنید تا کف کند. به تدریج سایر مواد را به تخم مرغ اضافه کرده و خوب مخلوط کنید. قالب نان را چرب کرده و مخلوط را درون آن بریزید. قالب را در فر قرار دهید و در دمای 375 درجه فارنهایت به مدت نیم ساعت بپزید.
رژیم سلیاک

خلاصه مقاله

بیماری سلیاک یک بیماری جدی خود ایمنی است که از واکنش سیستم ایمنی بدن به پروتئینی به نام گلوتن ناشی می شود. این پروتئین در غلات کامل وجود دارد ، اما در برخی موارد مصرف آن می تواند عوارض جدی در افراد ایجاد کند. بیماری سلیاک معمولاً به صورت بثورات پوستی ، درد شکم ، نفخ ، بی حالی ، مشکلات بینایی ظاهر می شود.

اختلالات شناختی و اختلالات گوارشی ، مانند یبوست یا اسهال ، خود را نشان می دهد. این بیماری منجر به اختلال در جذب مواد مغذی در بیمار و به دنبال آن عوارض جدی طولانی مدت در بدن مانند سوء هاضمه ، ناباروری ، کم خونی و پوکی استخوان می شود. در موارد بسیار نادر و در صورت عدم درمان ، بیماری سلیاک می تواند منجر به مرگ شود.

مهمترین درمان این بیماری رعایت رژیم غذایی بدون گلوتن است. رژیم غذایی زیر نظر متخصصان تعیین شده است و بیماران سلیاک ملزم به رعایت آن در طول زندگی هستند. رژیم غذایی می تواند به کاهش وزن افراد کمک کند اما برای این منظور طراحی نشده است. بنابراین ، برای افراد سالم با هدف کاهش وزن توصیه نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید