غذاهای دودی پرخطر متخصصان تغذیه اصفهان


غذای دودی ؛ خوشمزه اما خطرناک

خطر استفاده از 50 گرم سوسیس دودی معادل یک پاکت سیگار یا تنفس هوای آلوده شهری به مدت 4 روز است! در این قسمت از سایت دکتر رضا اطمینانانی متخصص تغذیه اصفهان قصد داریم اطلاعاتی در مورد غذاهای دودی پرخطر در اختیار شما قرار دهیم.

سیگار کشیدن فرآیندی است که شامل پخت ، چشیدن و نگهداری طولانی مدت غذا است. در این فرایند ، غذا در معرض دود قرار می گیرد (معمولاً دود ناشی از سوزاندن چوب). در سیگار کشیدن داغ ، غذا به مدت چند ساعت در معرض دود قرار می گیرد به طوری که غذای خام مانند گوشت یا ماهی در طی این فرآیند کاملاً پخته می شود. در سیگار کشیدن سرد ، مواد غذایی به مدت طولانی ، گاهی اوقات چند روز در معرض دود قرار می گیرند تا طعم و نگهداری بیشتری داشته باشند. این روش بیشتر برای گوشت یا ماهی استفاده می شود ، اما گاهی پنیر ، سبزیجات و میوه های مختلف نیز به این روش دود می شود. گاهی در سوخت مورد استفاده برای دود غذا مواد معطر به آن اضافه می شود.

سیگار کشیدن در نقاط مختلف جهان

در چین از مخلوط برنج خام ، شکر و چای برای تهیه چای استفاده می شود. این مواد در ته ماهیتابه قرار می گیرند و سپس گوشت یا غذای دیگری به تابه اضافه می شود و غذا به آرامی دود می شود. در حالی که غذا دودی است ، عطر مخلوط برنج و چای را به خود می گیرد.

در اروپا از چوب بلوط به طور سنتی برای دود گوشت و ماهی استفاده می شده است ، اما امروزه چوب بلوط بیشتر برای سیگار کشیدن غذا استفاده می شود.

در آمریکای شمالی ، علاوه بر بلوط و گردو ، از گردو نیز استفاده می شود. البته گاهی از چوب درختان میوه مانند گیلاس یا آلو برای سیگار کشیدن نیز استفاده می شود.

در قدیم ، ساختمان خاصی در مزارع کشورهای غربی وجود داشت که به آن خانه دود می گفتند. در این قسمت انواع گوشت دود می شد و سپس این گوشت ها ذخیره می شد.

امروزه در روشهای جدید و صنعتی از دود مایع استفاده می شود که با تقطیر ، تصفیه و غلظت دود معمولی بدست می آید و عوارض جانبی کمتری دارد.

خطرات غذاهای دودی پرخطر

فرآیند سیگار کشیدن از رشد باکتری ها جلوگیری می کند و تجزیه چربی های موجود در محصول را کند می کند ، اما از سوی دیگر ، صدها ترکیب سمی تا کنون در دود شناسایی شده است که برای سلامتی انسان مضر است و در برخی موارد سرطان زا است. ثابت شده است

برخی از مواد موجود در دود مشابه ترکیبات سمی موجود در دود سیگار است. این ترکیبات می توانند با تحریک دستگاه گوارش بر سلامت انسان تأثیر جدی بگذارند و ممکن است خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان ، مانند سرطان روده بزرگ و روده بزرگ را افزایش دهند. جالب است بدانید خطر استفاده از 50 گرم سوسیس دودی معادل یک پاکت سیگار یا 4 روز تنفس هوای آلوده در شهر است.

سیگار کشیدن در شرایط کنترل نشده باعث ایجاد ترکیبات هیدروکربنی حلقوی مانند آنتراسن می شود که سمی و سرطان زا هستند و در محصول دودی نفوذ می کنند. این مشکل در محصولاتی که به طور سنتی خارج از نظارت بهداشتی تولید می شوند بسیار زیاد است.

علاوه بر این ، مونوکسید کربن حاصل از سوخت چوب با هموگلوبین و میوگلوبین در خون ترکیب شده و رنگ مشخصی از محصولات دودی را تشکیل می دهد. مونوکسید کربن میزان میکروب های هوازی را در محصول نهایی کاهش می دهد و اکسیداسیون چربی ها را کند می کند. از سوی دیگر ، مونوکسید کربن با تحریک میکروب های تولید کننده هیستامین ، میزان هیستامین موجود در محصول را افزایش می دهد و می تواند باعث واکنش های آلرژیک یا واکنش های آلرژیک در مصرف کننده شود.


بیشتر بدانید: مضرات قندها را بررسی کنید


فرآیند دودی ترکیبات پراکسید روی سطح محصولات گوشتی ایجاد می کند که به نوبه خود خطر سرطان زایی این محصول را افزایش می دهد. سیگار کشیدن گوشت و ماهی همچنین احتمال فعالیت لیستریا مونوسیتوژنز را در محصول افزایش می دهد. این باکتری یکی از عوامل مسمومیت غذایی است. این می تواند علائم شدیدی را در نوزادان ، سالمندان و سایر افراد آسیب پذیر ایجاد کند.

علاوه بر خطرات ذکر شده در بسیاری از موارد ، مواد اولیه گوشت برای سیگار کشیدن استفاده می شود. اینها حاوی آلاینده ها و ترکیبات اولیه ناشی از فساد مواد غذایی هستند. با توجه به اینکه طعم غذا در روند سیگار کشیدن تغییر می کند ، فساد زود هنگام غذا دشوار است و این ویژگی زمینه سودجویی و تقلب در غذا را فراهم می کند.

سوسیس موجود در محصولات دودی و فرآورده های گوشتی سوسیس بیشترین خطرات را برای سلامت مصرف کنندگان به دلیل مصرف نادرست در جامعه دارد. مسلم است که چنین محصولاتی حاوی نیترات بیشتری (که احتمال تبدیل آنها به بدن به نیتروزامین ها بیشتر است) نسبت به سوسیس های معمولی است. مصرف چنین محصولاتی خطر ابتلا به سرطان معده و روده بزرگ را افزایش می دهد. سرطان معده در اروپای شرقی و ایسلند بسیار شایع است ، جایی که چنین محصولاتی به طور گسترده مصرف می شود. تحقیقات نشان داده است که مصرف محصولات دودی خطر ابتلا به انواع بیماری ها را با خطر ابتلا به بیماری های ناشی از مصرف زیاد چربی اشباع شده یکسان دارد.

غذاهای دودی پرخطر متخصصان تغذیه اصفهان

توصیه ها

1- اگر دوست دارید از گوشت های دودی یا نمک شور استفاده کنید ، فقط گاهی اوقات و در حد اعتدال از آنها استفاده کنید. زیرا این محصولات به تدریج تأثیر نامطلوبی بر بدن دارند. تا جایی که ممکن است از مصرف همه آنها به طور همزمان یا به مدت طولانی خودداری کنید.

2- مقدار زیادی نمک در محصولات سیگاری مانند ماهی ، گوشت ، سوسیس و سوسیس استفاده می شود. بنابراین ، مصرف این محصولات برای افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه نمی شود.

افراد مبتلا به سردردهای میگرنی نیز باید از خوردن گوشت دودی خودداری کنند. از آنجا که این غذاها حاوی تیرامین هستند ، این نوع سردرد را تشدید می کنند.


دکتر رضا اطمینانانی

متخصص تغذیه اصفهان


دکتر رضا آتمینانی می تواند با ارائه روشهای اساسی در تغذیه و کمیت و نحوه غذا خوردن ، نقش اساسی در دستیابی به سلامت جسمی و روحی ایفا کند.

برای بازدید از صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانانی ، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در اصفهان کلیک کنید.


ترکیبات پیشنهادی:

مضرات رژیم بدون کربوهیدرات

نوع مناسب چربی برای سالم ماندن

محصولات تراریخته و تغذیه ای

آسیب مواد قندی را بررسی کنید



دیدگاهتان را بنویسید