محصولات تراریخته و تغذیه ای دکتر رضا آتمینانی


محصولات تراریخته و تغذیه ای

در جهان امروز ، تأمین غذا برای افزایش جمعیت بسیار مهم است. این در کشورهای توسعه یافته نگران کننده نیست. زیرا تقریباً همه غذای کافی و سالم دارند. اما در کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته ، عموماً 70 درصد درآمد صرف غذا می شود که نیاز همه ریزمغذی ها را برآورده نمی کند.

یک پدیده گرسنگی پنهان برای کودکان و مادران در کشورهای در حال توسعه وجود دارد. این پدیده زمانی رخ می دهد که غذای مصرفی از لحاظ تغذیه ای کافی را نداشته باشد. به عنوان مثال ، کمبود آهن در کودکان رشد جسمانی و توانایی یادگیری آنها را در سنین مدرسه مختل می کند و توانایی آنها را برای انجام وظایف بدنی در بزرگسالان کاهش می دهد. غذای اصلی در چنین کشورهایی فاقد مواد معدنی و ویتامین است و هزینه پرورش غذاهایی مانند گوشت ، ماهی و سبزیجات زیاد است.

از سوی دیگر ، زمین کشاورزی برای تولید مواد غذایی مورد نیاز است. در حالی که میزان زمین های کشاورزی محدود است. به این ترتیب ، ظهور بیوتکنولوژی و تولید محصولات تراریخته و اصلاح شده در تغذیه یا اصلاح ژنتیکی یک راه مفید و م ofثر برای تولید محصولات کشاورزی است. با توجه به افزایش تقاضا برای غذا و محدودیت زمین های کشاورزی ، نیاز به گونه های پرمحصول و پربازده وجود دارد. اصلاح ژنتیکی پیشرفت جدیدی است که امکان شناسایی ، جداسازی ، رونویسی و درج ژن ها را در سایر گیاهان ممکن ساخته است. ژنها از طریق جهش طبیعی روزانه تغییر می کنند و گونه های جدید بیولوژیکی ایجاد می شوند. اصلاح ژنتیکی انتقال ژن را بین گونه ها امکان پذیر می کند.

بیوتکنولوژی

بیوتکنولوژی قیمت مواد غذایی را کاهش می دهد و مواد غذایی را سالم تر می کند ، روشی جدید و قدرتمند برای بهبود عملکرد و تولید محصول ، کاهش مصرف آفت کش ها ، حفظ سلامت کشاورزان و کاهش هزینه های مزرعه و در نهایت اصلاح روش انتقال ژن. محتوای ریز مغذی ها و فراهمی زیستی آنها در غذاهای بهبود یافته

مزیت دیگر این علم افزایش میزان ویتامین ها و مواد معدنی و کاهش ترکیبات حساسیت زای طبیعی در غذا است. بهبود فراهمی زیستی مواد مغذی و ویتامین ها و مواد مغذی در غذاهای اصلی از طریق بیوتکنولوژی و غنی سازی یکی از راه های کاهش کمبودهای تغذیه ای در کشورهای در حال توسعه است.

در این زمینه سه استراتژی مهم وجود دارد:

کاهش میزان مواد مغذی موجود در غذاها که مانع از تأمین و جذب مواد مغذی و ویتامین ها می شود.

2- افزایش میزان مواد مغذی و ترکیباتی که باعث فراهمی زیستی و جذب مواد معدنی و ویتامین ها می شوند.

3- میزان مواد معدنی و ویتامین ها را افزایش دهید.

کمبود ترکیبات ضد تغذیه: راهکارهایی برای کاهش ترکیبات ضد تغذیه ای مانند اسید فیتیک که در دانه ها به فلزات متصل شده و مانع جذب آنها می شود. راهی برای افزایش منابع معدنی غذای مصرفی. فیتین شکل اولیه ذخیره فسفر در اکثر دانه ها و دانه ها و یک ترکیب مهم برای جوانه زنی و توسعه دانه است. به همین دلیل ، امکان استخراج این ترکیب از دانه ها وجود ندارد. بنابراین ، دانشمندان مقدار فسفر در دانه ها را افزایش داده و اسید فیتیک را از طریق اصلاح ژنتیکی کاهش دادند ، بنابراین اسید فیتیک را کاهش داده و در نتیجه مقدار مواد معدنی را بدون آسیب رساندن به فیزیولوژی گیاه افزایش دادند.

ترکیباتی را افزایش دهید که جذب مواد مغذی را بهبود می بخشد:

اسیدهای آمینه مانند سیستئین جذب آهن و روی را افزایش می دهند. با این حال ، مقدار آنها در غذاهای اساسی مانند غلات کمتر از گروه گوشت است و افزایش کمی در مقدار آن ، جذب این مواد معدنی را بهبود می بخشد. از آنجا که این ترکیبات ترکیبات اصلی گیاه هستند ، افزایش کمی در مقدار آنها بر فیزیولوژی چنین گیاهانی تأثیر نمی گذارد. دستکاری ژنتیکی علاوه بر افزایش میزان آمینو اسیدها و پروتئین ها ، می تواند جذب مواد معدنی مانند آهن و روی را نیز افزایش دهد. در این راستا ، تحقیقات زیادی در مورد این محصول برای افزایش محتوای ریز مغذی برنج انجام شده است ، که اصلی ترین نقطه قوت اکثر مردم در کشورهای در حال توسعه است.

یکی از این موارد افزایش آهن در برنج است. فریتین پروتئینی است که آهن را در گیاهان ، حیوانات و باکتری ها ذخیره می کند. توالی ژن فریتین در گیاهانی مانند سویا ، نخود و ذرت تعیین شده است. فریتین در درمان کم خونی مثر است. از طرف دیگر ، جذب فریتین گیاهی 50 of از فریتین حیوانی است. اما آهن سویا فراهمی زیستی بالایی دارد و به خوبی جذب می شود. بنابراین دانشمندان توالی ژن پروتئین سویا را به برنج وارد کردند. بنابراین ، برنج تولید شد که جذب آهن بالایی داشت. آنها همچنین ویتامین A را از طریق انتقال ژن گونه های برنج تولید کردند ، زیرا آندوسپرم برنج معمولاً فاقد این ویتامین است. بنابراین ، برنج تولید شد که دارای جذب آهن بالا و ویتامین A بود.

جمعیت فقیر

برای افراد فقیر ، غذاهای اصلی اولین انتخاب غذایی هستند و 40 تا 55 درصد از آهن دریافتی را تأمین می کنند. اگر یک ماده غذایی اصلی 50 درصد از آهن مورد نیاز خود را تامین کند (به عنوان مثال برنج در بنگلادش) ، دو برابر شدن مقدار آهن در برنج باعث افزایش 50 درصدی آهن آنها می شود و آهن ناشی از برنج غنی شده با ارگانیک افزایش 50 درصدی مصرف آن را کاهش می دهد. به

3 درصد کم خونی در زنان رخ می دهد. نشان داده شده است که اثر مکمل آهن در کاهش کم خونی 3 برابر برنج اصلاح شده ژنتیکی است ، اما هزینه آن 100 برابر برنج اصلاح شده ژنتیکی است. بنابراین ، تولید محصولات تراریخته و تغذیه مقرون به صرفه است و اثرات مفید طولانی مدت دارد.

ترکیبات فعال غیر مغذی:

گیاهان حاوی ترکیبات زیادی هستند که نقش تغذیه ای مشخصی ندارند اما اثرات مفیدی بر سلامتی دارند. مانند فیتواسترول ها که کلسترول خون را کاهش می دهند. به همین دلیل مقدار آن در دانه های روغنی از طریق اصلاح ژنتیکی افزایش یافته است.

سایر مزایای بیوتکنولوژی:

از طریق بیوتکنولوژی می توان محصولاتی از غلات ، میوه ها و سبزیجات تولید کرد که ماندگاری بیشتری نسبت به سایر محصولات اصلاح نشده دارند. همچنین می تواند برای بهبود طعم ، بافت و طعم برخی از محصولات استفاده شود.

از دیگر مزایای بیوتکنولوژی می توان به کاهش ترکیبات حساسیت زا و ضد تغذیه اشاره کرد. عمده آلرژن های غذایی پروتئین ها هستند و راه کاهش آلرژی ها مهار بیوسنتز این پروتئین ها است. راه دیگر برای تغییر ساختار پروتئین ، ایجاد واکنش ایمنی نامطلوب است. این کار برای کاهش حساسیت به بادام زمینی ، برنج و گوجه فرنگی انجام شده است. معرفی ژن اینورتاز مخمر در سیب زمینی باعث کاهش ترکیبات سمی مانند سولانین در سیب زمینی شده است. نمونه هایی از محصولات تولید شده توسط این فناوری عبارتند از روغن کانولا و روغن پنبه دانه با اسید استئاریک بالا ، روغن سویا با اسید اولئیک بالا ، تولید برنج غنی از پروتئین و روغن سویا با امگا 3.

محصولات تراریخته و تغذیه ای متخصص تغذیه اصفهان

نتیجه:

با استفاده از فناوری انتقال و اصلاح ژن می توان محصولات غذایی تخصصی ، غنی و پربازده تولید کرد که در حل مشکلات تغذیه ای جهان امروز بسیار با ارزش هستند. کمیابی چنین محصولاتی در کشور ما قابل توجه است و تحقیقات در این زمینه راه حل بسیاری از مشکلات تغذیه ای کشور است.

لازم به ذکر است که هنوز برخی از افراد در جهان نگران تغییرات ژنتیکی این محصولات هستند و معتقدند که علاوه بر همه اثرات مثبت درک شده ، ممکن است محصولات دارای تغییرات و اثرات نامطلوبی باشند که آثار خود را نشان می دهند. بعد.


دکتر رضا اطمینانانی

متخصص تغذیه اصفهان


دکتر رضا اطمینانانی می تواند با ارائه روشهای اساسی در تغذیه و کمیت و نحوه غذا خوردن ، نقش اساسی در دستیابی به سلامت جسمی و روحی ایفا کند.

برای بازدید از صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانانی ، متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصفهان کلیک کنید.


ترکیبات پیشنهادی:

منابع غذایی آنتی اکسیدان ها

رابطه بین تغذیه و خلق و خو

مضرات رژیم بدون کربوهیدرات

نوع مناسب چربی برای حفظ سلامتی



دیدگاهتان را بنویسید