بررسی اجمالی

قند در بسیاری از غذاهایی که می خورید یافت می شود. در میوه ها و شیر یافت می شود و به غذاها و نوشیدنی ها اضافه می شود تا طعم شیرین تری به آنها بدهد. همچنین در بیشتر دسرها و چیزهایی مانند سس کچاپ، سس سالاد و داروهای سرماخوردگی وجود دارد.

شکر نوعی کربوهیدرات است و به اشکال زیر موجود است:

  • گلوکز منبع اصلی انرژی بدن است.
  • ساکارزشکر سفره یا مواد سفیدی است که با قاشق در قهوه ریخته و به دستور پخت کوکی اضافه می کنیم. حاوی مخلوطی از گلوکز و فروکتوز است و از نیشکر یا چغندر درست می شود.
  • فروکتوز شکر از میوه است.
  • لاکتوز قند اصلی شیر و سایر محصولات لبنی است.

علائم

برخی از افراد نسبت به انواع خاصی از قند حساسیت یا عدم تحمل دارند. اگر به قند حساسیت دارید، ممکن است پس از خوردن آن علائمی را تجربه کنید که عبارتند از:

  • کندوها
  • گرفتگی معده
  • استفراغ

برخی از افراد ممکن است یک واکنش آلرژیک شدید به نام آنافیلاکسی را تجربه کنند. می تواند تهدید کننده زندگی باشد. علائم عبارتند از:

  • تنگی نفس
  • تورم لب ها، زبان یا گلو
  • خس خس سینه

عدم تحمل لاکتوز و سایر قندها اغلب بر دستگاه گوارش (GI) تأثیر می گذارد. پس از خوردن این قندها، علائمی مانند:

  • نفخ
  • گاز
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • گرفتگی شکم
  • اسهال

تفاوت بین آلرژی و عدم تحمل چیست؟

اشتباه گرفتن آلرژی غذایی و عدم تحمل غذایی آسان است. هم آلرژی و هم عدم تحمل می تواند باعث شود بعد از خوردن آن غذا علائمی داشته باشید.

آلرژی غذایی زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن شما پروتئین های موجود در غذاهای خاص را با مهاجمان خارجی مانند ویروس ها یا باکتری ها اشتباه بگیرد. حمله ای را آغاز می کند و باعث آزاد شدن مواد شیمیایی می شود که باعث علائم آلرژی مانند کهیر یا تنگی نفس می شود.

فقط تعداد کمی از غذاها باعث بیشتر آلرژی های غذایی می شوند. برخی از این موارد عبارتند از:

  • بادام زمینی و آجیل درختی
  • صدف
  • تخم مرغ
  • شیر

افرادی که به شیر حساسیت دارند به قند موجود در شیر واکنش نشان نمی دهند. آنها به پروتئین موجود در آن واکنش نشان می دهند.

برخلاف آلرژی، عدم تحمل یا حساسیت به قند شامل پاسخ سیستم ایمنی بدن نمی شود. در عوض، بدن شما در هضم قند مشکل دارد. به عنوان مثال، افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز نمی توانند لاکتوز موجود در شیر را هضم کنند.

بروز و عوارض

آلرژی واقعی به قند نادر است. عدم تحمل قند به خصوص عدم تحمل لاکتوز شایع تر است. حدود 65 درصد از مردم حداقل در هضم لاکتوز مشکل دارند. هضم این قند با افزایش سن سخت تر می شود.

عدم تحمل قند به آلرژی تبدیل نمی شود. آلرژی به دلیل واکنش سیستم ایمنی رخ می دهد. عدم تحمل به این دلیل اتفاق می افتد که بدن شما در هضم غذا مشکل دارد.

اگر به قند حساسیت شدید دارید، اگر آن را بخورید می توانید واکنش خطرناکی داشته باشید. این واکنش آنافیلاکسی نامیده می شود. علائمی مانند تنگی نفس، خس خس سینه و تورم دهان ایجاد می کند. اگر آنافیلاکسی فوراً درمان نشود، می تواند زندگی را تهدید کند.

بیشتر بدانید: تست تحمل لاکتوز چیست؟ »

عوامل خطر

افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز فاقد آنزیم لاکتاز هستند که قند لاکتوز موجود در محصولات لبنی را تجزیه می کند. از آنجایی که بدن آنها نمی تواند لاکتوز را هضم کند، علائم گوارشی مانند نفخ، گاز و اسهال دارند. افراد از گروه های قومی زیر بیشتر در معرض عدم تحمل لاکتوز هستند:

  • شرق آسیا
  • غرب آفریقا
  • عرب
  • یونانی
  • یهودی
  • ایتالیایی

اختلالاتی که بر دستگاه گوارش تأثیر می گذارد نیز می تواند تجزیه قند را برای بدن دشوارتر کند. برخی از افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) پس از خوردن فروکتوز علائم گوارشی دارند. کودکان مبتلا به اختلالات عملکردی دستگاه گوارش (FGD) ممکن است لاکتوز و فروکتوز را به خوبی هضم و جذب نکنند.

افراد مبتلا به بیماری سلیاک نیز ممکن است در خوردن قند دچار مشکل شوند. افراد مبتلا به این اختلال نمی توانند گلوتن بخورند. سیستم ایمنی آنها به پروتئین گلوتن که در گندم و سایر غلات وجود دارد واکنش نشان می دهد. وقتی گلوتن می خورند، بدنشان حملاتی را انجام می دهد که به روده ها آسیب می رساند. بدن آنها همچنین ممکن است در تجزیه کربوهیدرات ها از جمله قندهایی مانند لاکتوز و فروکتوز دچار مشکل شود.

به دنبال کمک

اگر مشکوک هستید که ممکن است به قند حساسیت داشته باشید، به متخصص آلرژی مراجعه کنید. پزشک شما می تواند آلرژی را با نیش پوست یا آزمایش خون تشخیص دهد. آزمایش تنفس می تواند تشخیص دهد که آیا شما عدم تحمل لاکتوز دارید یا خیر.

بیشتر بدانید: اثرات آنافیلاکسی بر بدن »

بسته به شدت واکنش شما به قند، ممکن است مجبور شوید از غذاهای حاوی آن اجتناب کنید یا آن را محدود کنید. اگر عدم تحمل لاکتوز دارید، باید مصرف لبنیات را کاهش دهید یا از مصرف آن اجتناب کنید.

اگر حساسیت شدید به قند دارید، هر جا که می روید یک انژکتور خودکار همراه داشته باشید. این دستگاه دوز هورمون اپی نفرین را برای متوقف کردن واکنش ارائه می دهد. تزریق باید علائمی مانند تنگی نفس و تورم صورت را تسکین دهد.

غذاهایی که باید اجتناب کرد

اگر به قند حساسیت دارید، باید از هر چیزی که حاوی آن است اجتناب کنید، از جمله:

  • نوشابه و آب میوه
  • شربت، مربا و ژله
  • دسرهایی مانند کلوچه، آب نبات، بستنی، کیک و آب نبات
  • غلات، گرانولا، کراکر و نان
  • کره بادام زمینی

سایر شیرین کننده های حاوی شکر نیز ممنوع خواهند بود. شما می خواهید از:

  • عسل
  • آب نیشکر
  • آگاو
  • ملاس

اگر دچار عدم تحمل لاکتوز هستید، از این مواد لبنی دوری کنید:

  • شیر و خامه
  • کره
  • پنیر
  • بستنی، شربت
  • پودینگ
  • سوپ و سس خامه ای
  • ماست

همچنین مراقب منابع پنهان قند باشید. گاهی اوقات به غذاهایی اضافه می شود که هرگز انتظارش را ندارید، مانند:

  • سس سالاد
  • سس bbq
  • سس پاستا
  • سس گوجه
  • برخی از داروها

جایگزین های غذایی

اگر نیاز به کاهش یا اجتناب از مصرف شکر دارید، یکی از این جایگزین های شکر را امتحان کنید تا غذاهایتان شیرین شود:

  • آسپارتام (برابر، NutraSweet)
  • ساخارین (Sweet’N Low)
  • سوکرالوز (Splenda)
  • استویا

اگر به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستید، همچنان می توانید از لبنیات لذت ببرید. فقط به شیر، بستنی و سایر محصولات لبنی بدون لاکتوز بروید. همچنین می توانید قرص لاکتاز را بدون نسخه خریداری کنید. این قرص ها حاوی آنزیم لاکتاز هستند که به بدن شما در هضم لاکتوز کمک می کند.

چشم انداز

حساسیت به قند نادر است. اما ممکن است شما یک عدم تحمل داشته باشید. اگر به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستید، علائم شما ممکن است با افزایش سن بدتر شود.

با نظارت بر رژیم غذایی خود می توانید آلرژی و عدم تحمل غذایی را حفظ کنید. به مردم بفهمانید که نمی توانید شکر بخورید.

جایگزین های شکر زیادی وجود دارد که می توانید امتحان کنید. تا زمانی که گزینه های متناسب با سلیقه خود را پیدا کنید، آزمایش کنید.